Target tooth

20 augustus 2008 - Tandarts Satoshi Sakoda in Kagoshima is geen buitenlandse reizigers gewend. Hij gaat daarom bedachtzaam te werk. De gast moet eerst een lijstje invullen met vragen als Waar doet het zeer? en Wat voor pijn is het? Dan wordt de hele procedure uitgelegd in redelijk Engels: op zoek naar de 'target tooth'. Onderwijl kan de patiënt naar een Japanse soap kijken op het schermpje naast de stoel. Via de centrale stereo klinken rustgevende klanken. De röntgenfoto wordt op het tv-scherm afgebeeld. Dan volgt een pijnloze verdoving, die naar aardbeien smaakt. Even boren, wortelkanaal schoonmaken en snel dichtmaken. Klaar! Voor de zekerheid een pilletje mee voor als de pijn terugkomt, maar dat was niet nodig. Nota: 9500 yen, nog geen 60 euro. We gaan vaker naar Japan! De hete noedels smaken weer best.

Maanlicht


19 augustus 2008 - Wat doe je eigenlijk met ISO 1600 op een camera, waarmee je een extra hoge gevoeligheid instelt? Foto's maken bij maanlicht op de Queen Coral 8 tussen Naha en Kagoshima!

Freeters

19 augustus 2008 - Nagisha (links, 23) en Jun (24) zijn wat in Japan 'freeters' worden genoemd, een afkorting van 'free arbeiters' waarmee mensen worden aangeduid die zich niet willen schikken in het dwingende systeem van 'sararymen', de klerken die werkweken maken tot 70 uur en waarin met de term karōshi 'dood door overwerk' wordt aangeduid. Het stel werkt in Tokio korte perioden hard om daarna de wereld te zien. Eerder dit jaar waren zij in Laos, Cambodja en Vietnam en voor volgend jaar staat drie maanden India op het programma. Of het snapshotteam wat tips kon geven. Op de boot van Naha (Okinawa) naar Kagoshima (Kyusha) eten zij noedels uit een potje in plaats van in het restaurant. Nederland vinden ze vooral interessant omdat je daar legaal een sticky kunt roken.

Meer foto's