Lekkerrrr

20 augustus 2008 - 'Oishi' zeggen ze dan in Japan: heerlijk. Ito (30) is met glans geslaagd voor haar haar stroopwafelinburgeringsexamen. Dat betekent dat ze naar Nederland mag komen. Nu alleen nog een bedrijf dat haar in dienst wil nemen. Ito spreekt om te beginnen goed Engels, dat ze heeft geleerd gedurende de twee jaar dat ze in Canada bij haar toenmalige vriendje woonde. Nu werkt ze bij Kaldi in Kagoshima, waar ze spullen verkopen uit allerlei landen. Wat Nederlandse producten betreft komt de winkel echter niet verder dan stroopwafels van het merk Daelmans, Buckler (daar zijn we trots op) en imitatiespeculaas van een Belgisch merk. Er is ook Goudse kaas, maar die is in geraspte vorm gemixt met mozarella. Wat een idee! Ito heeft dus veel ervaring met mensen en wil graag Nederlands leren. Haar eerste woordje is ... Ze is bereikbaar via taishidou@hotmail.com

Kasteel

20 augustus 2008 - Het kasteel van Kumamoto is een van de weinige die nog in Japan overeind staan en niet zijn nagebouwd. Er zijn honderden kastelen verloren gegaan in een periode waarin het land bestond uit vele koninkrijkjes en de heersende samoerai de regel 'één koninkrijk, één kasteel' instelden. Er is toen veel gesloopt. Branden (vaak door blikseminslag) en de Tweede Wereldoorlog hebben verder hun verwoestende werk gedaan, maar wat de laatste betreft niet zoveel als wordt beweerd.

Concours

20 augustus 2008 - In Kumamoto blijkt die middag een concours aan de gang, waar kleine vingers grote toetsen beroeren om een van de schitterende prijzen in de wacht te slepen en zich te classificeren voor een stapje hoger in het nationale kampioenschap. Het is verrassend hoeveel variatie je kunt leggen in een stukje van 20 seconden en hoeveel fouten je nog kunt maken. Met cultuur of plezier in het maken van muziek heeft het helaas niks te maken. Volgens de jury wordt overigens niet beoordeeld op outfit, lief kijken of een snoepjesgezicht.

Doen alsof

20 augustus 2008 - Nee je moet even niet in de camera kijken, maar doen alsof je je tas in het bagagekluisje doet op het station van Kagoshima, die de (werkende) vulkaan Sakurajima hier tegenover, sake en kersenbloesem (sakura) toont, die - niet toevallig - het allermooiste bloeit in deze omgeving.

Meer foto's