Schikken

13 augustus - Navraag leert dat je in Japan gewoonlijk op je twaalfde je eerste mobieltje krijgt. Deze blommen van zeventien spelen er spelletjes op, chatten, mailen, lezen boekjes, surfen, luistern muziek, kijken televisie (sterk in opmars) en ... schikken er hun haar mee. Plaats van handeling is koffieshop Freds op het station van Kobe, waar het Snapshotteam naar binnen werd gelokt met de tekst op de etalageruit: Delicious bread and beverages presented with cheerful service in a relaxing atmosphere ensure your full satisfaction. Helaas waren er eenmaal bovengekomen geen ramen en reed de trein door de woonkamer van de buren boven.

Kobebiefstuk

13 augustus - De biefstuk uit de kustplaats Kobe is wereldvermaard. Volgens geruchten masseren de monniken die de runderen houden ze dagelijks en geven ze ze bier te drinken. Dat alles om de malsheid te bevorderen. Het is waar. Je kunt een stukje vlees snijden met je eetstokjes. De truc is overigens je bord te laten staan op de hete teppanyakiplaat. Dan blijft het vlees warm en dus mals.

Kaartje?

13 augustus 2008 - Reizen in Japan is een feest. Enerzijds zijn er de pijlsnelle Shinkansentreinen, waar je met je Japan Rail Pass zonder reservering kunt opstappen. Anderzijds is de service en de veiligheid verbluffend. Aan het loket van station Kobe vroeg ik deze juffrouw mij te helpen bij het kopen van een kaartje. Dat kan. Ze gaat achter de schermen en komt plots tevoorschijn vanachter een luikje dat ze opent naast de kaartjeautomaat. Daar neemt ze mijn 1000 yen in ontvangst en koopt een kaartje. Eerder was al geconstrateerd dat reizigers hun bagage in een bagagekastje stoppen zonder te betalen en de sleutel erin laten. Je kunt het kastje gewoon openen en de bagage meenemen. Maar niemand doet dat. Bewijsfoto aanwezig op de redactie. Of was die persoon gewoon heel suf?

Goedkoop

12 augustus 2008 - Ligt lekker in het gehoor, een fles wijn die Bon Marché heet. Een stukje verder lagen pakken koffie in het koelvak; voor ultieme versheid.

Hard gras

12 augustus 2008 - In het park rondom het oude paleis van Kyoto knipt een vrouw de harde grasjes uit het gazon. Ze laat hier haar hond uit, wiens buikje laag bij de grond hangt. Die grasjes kunnen flink prikken! Bezitters van honden en katten in Japan zijn bijzonder zorgzaam voor hun dieren. Katten gaan soms mee naar buiten aan lijntje. Het voedsel in de supermarkt voor de beestjes ziet er uit alsof je het ook als mens zou kunnen opknabbelen - al is het maar om een Banana Splitshow in de metro te ensceneren.

Loopriksja

12 augustus 2008 - Even buiten Kyoto bevindt zich in Arashiyama een toeristisch dorp rondom een groep tempels. Het is smaakvol gedaan en de sfeer is sereen. Je kunt je er laten rondrijden in een loopriksja. In de Japanse werkelijkheid kan dat naar verluidt alleen nog in Yokohama, de havenstad van Tokyo.

Samoerai

12 augustus 2008 - Van het oude Japan is althans in de steden niet veel meer over. Enerzijds is het land tijden de Tweede Wereldoorlog net als Duitsland zwaar gebombardeerd - en niet alleen met de atoombom. Anderzijds hebben regeringen de bouw van infrastructuur altijd gebruikt al aanjager van de economie. Wie terug in de tijd wil reizen, gaat naar het Kyoto Studio Village. In een donker steegje tussen antieke huizen loop je daar een clubje samoerai tegen het lijf die nog even een rondje maken voor ze voor de filmcamera moeten. Dit zijn echter toeristen uit Canada en Japan die zich voor 60 euro p.p. hebben laten uitdossen.

Meer foto's