Druiventijd

22 augustus 2008 - Het is druiventijd in dit deel van Japan. Op het schiereiland Amakusa kun je hier en daar 'wild' dikke trossen van het vlezige soort kopen, zoals hier bij Akinori Matsuda (52) en een mevrouw die niet met haar naam in de krant wil. Al eerder waren in de supermarkt druiven zo groot al duiveneieren gesignaleerd (inzet), maar die komen van Fuokoka, in het noorden van het 'hoofdeiland' Kyushu. De Japanners wil zijn fruit graag alsof het een wedstrijd voor fruittelers heeft gewonnen: glanzend, per stuk verpakt en zo groot dat je voor een appel een dag niet moet eten voor dat je er aan durft te beginnen.

Zout

22 augustus 2008 - Da's handel! Een onsje zout dat deze mevrouw op Amakusa aan de zee ontrekt ligt voor bijna 4,50 euro in de schappen. Kwaliteit mag wat kosten in Japan. Het snapshotteam betaalde aan de frabriekspoort bijna 3 euro, maar kreeg een tweede pakje gratis. Ze maakt er ook zoute zeep van, die weer goed is voor ... Er zijn meer exotische zeepjes te koop in dit land, zoals van houtskool, van gefermenteerde sojabonen (natto, wordt ook gegeten, over de smaak lopen de meningen uiteen) en van boomextract. Dat maakt leuke cadeautjes voor thuis!

WC

22 augustus 2008 - De stoelgang in Japan is een serieuze zaak. De billen mogen niet koud worden, dus de bril is verwarmd. Dat geldt ook voor het 'shower' gedeelte van de gecomputeriseerde wc-units die de edele delen moeten schoonspuiten. Een wc in dezelfde ruimte als een bad of douche is onhygiënisch en als je moet trek je slippers aan die je alleen in het toilet gebruikt. Omdat vooral voor dames het 'klatergeluid' nogal beschamend is, gaat zo'n beetje elke plee in Japan zichzelf voortdurend doortrekken als je op de bril gaat zitten, ook die in eenpersoonshotelkamers. Met het oog op een duurzame samenleving wordt gekeken of dat maskerende geluid voortaan alleen via een luidspreker ten gehore kan worden gebracht. Het topmodel rechts kost 1200 euro.

Meer foto's