Miffy

24 augustus 2008 - Voor peuters en kleuters strijden in Japan Hello Kitty en Nijntje (die hier Miffy heet) om de eer. Kaiyo (31, rechts, apotheker), Nobuyuki (38, arts) en Kazuma (1) vinden het Dick Bruna-figuurtje echter de leukste, in deze Miffi Shop in Huis ten Bosch, waar ze het schepsel afdrukken op eetstokjes, tasjes, zakdoekjes, tulletjes, parapluutjes, sleutelhangers, peper- en zoutstelletjes, penetuis, stopdassen, klompjes, sokkes, zwembandjes, zonnehoedjes, t-shirts enzovoorts

Trouwen

24 augustus 2008 - "You may kiss the bride", zegt de westerse dominee in het idyllische White Symphony-zaaltje van Huis ten Bosch en even later stelt hij Mr and Mrs Matsushika voor aan de aanwezigen. Applaus. Muziek: One moment in time. Buiten luidt een kerkklok via de luidsprekers, worden de gelukkigen overstrooid met bloemblaadjes en stappen ze in een oldtimer met NL-plaatje. Gefopt! Het was een demonstratie. Doen ze daar elke maand om potentiƫle echtelieden te laten zien hoe mooi het kan zijn.

Huis ten Bosch

24 augustus 2008 - Nederland is lange tijd Japans enige venster op het westen geweest. De lange betrekking, sinds 1600, wordt dagelijks gevierd in Huis ten Bosch, een smaakvol amusementspark in de omgeving van Nagasaki waar delen van Nederland op ware schaal zijn nagebouwd. Behalve het paleis van koningin Beatrix staan daar de Utrechtse Domtoren, de Delftse stadpoort, de molens van Kinderdijk (zie foto), kasteel Nijenrode en veel andere typische Hollandse gebouwen, watertjes en bloemen. Het is dat je af en toe bergen aan de horizon ziet, anders raak je de weg kwijt.

Handelspost

23 augustus 2008 - Gedurende ruim twee eeuwen was Japan afgesloten voor de buitenwereld en was Nederland het enige Westerse land waarme het handel dreef. De handelspost van de VOC was gevestigd op een waaiervorming eilandje van claustrofobische afmetingen voor de kust van Nagasaki. Slechts om de paar jaar mocht een Hollandse delegatie Japan in om een bezoek te brengen aan de shogun, de samoerai-heerser van die tijd. De handelspost is 1:1 nagebouwd in Nagasaki. Deze man bekijkt een middeleeuws glas op de expositie in de gebouwen.

Honkbal

23 augustus 2008 - Sumo worstelen, voetbal en honkbal zijn de populairste sporten in Japan. Veel goede honkballers maken echter de overstap naar de VS. Deze knuppelaar van Nagasaki's ploeg Kokusai wacht tot de fotograaf zijn camera naar hem werpt.

Hoop

23 augustus 2008 - Hulporganisaties zijn nauwelijks zichtbaar in Japan, afgezien van een verdwaalde uitdragerij zoals deze of een spaarpotje voor wisselgeld naast de kassa van de bakker, maar Nozomi (dat betekent hoop) Kubota (21) doet het hare: in oktober gaat ze als vrijwilliger met 18 andere jongeren zes dagen naar Cambodja om kinderen te helpen. "Zes dagen? Je bedoelt zes weken of zes maanden?" "Nee, zes dagen", antwoordt Nozomi, "maar daarna ga ik verder reizen om hulp te verlenen. God will guide me".

Kerk

23 augustus 2008 - Zuster Kiguchi houdt de wacht terwijl de koster van de Urakami Kathedraal om 17.00 uur de donaties van de dag telt in deze grootste kerk van het oostelijk halfrond. De kerk lag in 1945 op steenworpafstand van het plek werd de atoombom op 500 meter hoogte explodeerde. Daarna stond nog een enkel muurtje overeind. In de 1959 is de herbouw gereedgekomen.

Sportveld

23 augustus 2008 - Ruim 63 jaar nadat op 9 augustus 1945 om 11.02 uur Nagasaki werd getroffen door de tweede atoombom die op Japan werd losgelaten, lopen deze amateurs hun estafette op het sportveld dat er ook toen lag, zo'n 500 meter van het 'hypocentre' van de bom in de wijk Urakami. In oktober van dat jaar hebben de Amerikanen op deze plaats een tijdelijke airstrip aangelegd. Later is het sportveld in ere hersteld. De bom beroofde zo'n 75.000 mensen van het leven en veroorzaakte evenveel gewonden. De kracht is vergelijkbaar met 5.200 vrachtwagen met elk 4 ton dynamiet. Daar komt de dodelijke straling dan nog bij.

Meer foto's