Praktisch

13 augustus 2008 - Volgens de boeken zijn Japanners zuinig, harde werkers en praktisch ingesteld. Daar is geen woord van gejokt.

Afslaan

13 augustus 2008 - Het beeld is bekend: eindeloze rijen golfers oefenen over meerdere etages hun afslag. Deze jongelui praktiseren hun hobby in het goedkope hoekje. Waar elders na elke knal een machientje weer een nieuw balletje op een pennetje legt zodat je je swing niet hoeft te onderbreken, moeten deze Tigers in spe alles nog met de hand doen. Dat bouwt karakter. Als de redactie tijd heeft zal zij binnenkort met behulp van Photoshop een balletje door de lucht laten vliegen.

Privacy

13 augustus 2008 - Aan de buitenkant lijkt het een karaokecomplex. Dichterbij zie je de woorden relax, dvd en internet in neon opdoemen. Het blijkt een plek waar je per uur privacy in een eigen ruimte van 2 bij 1,5 meter kunt huren, om alleen of met z'n tweeën televisie te kijken, wat te lezen of te surfen op internet. Een bibliotheek met manga, films en bladen staat tot je beschikking. Alle geluid gaat via koptelefoons, de winkel zelf speelt een rustgevend melodietje. De muurtjes zijn voor Japanners te hoog om er overheen te kijken, maar een westerling kan zo gluren. Maar zoiets doe je natuurlijk niet.

Oorlogsmonument

13 augustus 2008 - Het eiland Okinawa is zeer zwaar gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog, vooral om haar strategische positie. De Amerikanen hebben er nog steeds een legerbasis. Dit is een plastisch oorlogsmonument in de stad Naha, dat tevens dienst doet als een van de keurig verzorgde 100.000 openbare toiletten in Japan. Binnenin woont de heer Také (58, niet de man op de foto) die zich juist aan het installeren was voor de nacht, achter zijn fiets in een hoekje van het gebouw. Met kranten maakte hij de fiets ondoorzichtbaar. Bovenop lagen netten met lege blikjes; zijn verdienste. Slaap zacht meneer Také.

Biertje?

13 augustis 2008 - Welkom in het andere Japan: hotel Kashiwaya in Naha, de hoofdstad van het zuidelijke, tropische eiland Okinawa. Hier kun je chillen op de tatamimatten, je eigen potje koken in de keuken (100 yen per keer of koop je eigen gas in een soort spuitbus) en je etenswaren gratis in de koelkast stallen. Wel datum en naam erop zetten (hier staan de stiften) anders vliegt je spul de prullenbak in lang voor de houdbaarheidsdatum is verstreken. Douchen mag dag en nacht en de gitaren en de sanshin die aan de muur hangen zijn voor ieders plezier - als je het een beetje kan tenminste. Het goede nieuws: ze hebben draadloos internet en daarom lees je nu dit.

Meer foto's