Sayonara!

25 augustus 2008 - Sayonara from Japan! (Deze term voor 'tot ziens' is drie weken lang niet gehoord in Japan. Hij wordt alleen gebruikt in heel formele omstandigheden. In plaats daarvan zegt iedereen bye-bye!) (foto Ricoh GRII)

Uniform

27 augustus 2008 - Uniformen voor elke type werkers geven Japan een overzichtelijk aanzien. Deze dames zijn volgens de laatste kleuren gekleed om tijdens de tussenstop de supersnelle Shinkansen-trein supersnel op te knappen.

Zacht gras

27 augustus 2008 - Yokohama heeft net zo'n exotische klank als Soerabaja. Het is de havenstad van Tokio, enkele tientallen kilometers verderop. De gloednieuwe Passenger Terminal heeft de vorm van stromend water en is bedekt met een laagje superzacht laagje gras; de ideale plek om je 'bento box' met lekkere lunchhapjes op te peuzelen.

Roken

26 augustus 2008 - Sigaretten zijn vrijelijk verkrijgbaar en sommige treincoupƩs staan stijf van de rook. Toch wordt Japanners het roken ontmoedigd. In sommige buurten is roken op straat verboden, zelfs tijdens het wandelen, maar voor de zware gevallen zijn dit soort reservaatjes gecreƫerd, net als in Nederland op NS-stations.

Sushi

26 augustus 2008 - De essentie van Sushi is dat de rijst nog lauw is en de vis koel. Dat betekent dat je de sushi moet eten direct nadat ze zijn klaargemaakt. Tussen productie en consumptie lag in deze 'staande sushi bar' in Tokio ongeveer 3,7 seconden.

Haikoe strikes again!

26 augustus 2008 - Haikoe strikes again! Dit keer in de ondergrondse van Tokio, station Shinagawa, locale tijd 12.56 uur.

Politie

25 augustus 2008 - Vanwege de lage criminaliteit speelt het politiewerk in Japan zich voornamelijk af op wijkniveau. De Koban zoals dat heet is merendeels gevestigd in dit soort poppenhuisjes, zoals hier in de wijk Shian-Bashi in Nagasaki. De Yakuza, de Japanse mafia, heeft het vooral op elkaar voorzien.

Feestje

24 augustus 2008 - Nagasaki loopt uit voor een muzikaal feestje van de Mitsubishi Workers Union van de plaatselijke scheepswerf in het parkje aan de baai. Jong en oud is zo enthousiast, dat er zelfs hard wordt geklapt voor de pauzenummers die vanaf CD worden gespeeld.

Meer foto's